Стање и одрживост идентитета Русa у Војводини 100 година након досељавања

Чланови истраживачког тима са Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду у саставу проф. др Милка Бубало Живковић, проф. др Тамара Лукић, проф. др Татјана Пивац, др Бојан Ђерчан и др Бојана Калењук су започели рад на пројекту под називом „Стање и одрживост идентитета Русa у Војводини 100 година након досељавања“. Пројекат је финансиран од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност Аутономне покрајине Војводине, Републике Србије, уз сагласност Националног савета Руске националне мањине у Србији.

Пројектом ће бити обухваћено истраживање демографских карактеристика руске популације на простору Војводине, етно-антрополошка истраживања, стање и одрживост идентитета културе, обичаја, традиције, гастрономије Руса на простору Војводине.

Циљ пројекта је да се утврди демографско и етно-атрополошко стање руске популације у Војводини. Потребно је утврдити колико су Руси задржали своје обичаје, језик, гастрономију, током свог суживота на овим просторима, на које начин одржавају исто и које су перспективе одрживости. Поред тога, циљ је да се утврди начин прилагођавања миграната који су досељавани последње деценије, који су мотиви избора ових простора као место одредишта будућег живота, као и задовољство животом на простору Војводине. Радиће се на утврђивању колико је остало становништво упознато са неким основним обележјима руске националне мањине која је дала велики допринос развоју науке, образовања, културе као и другим делатностима на овим просторима у протеклих сто година.

                За успешну реализацију наведеног пројекта радиће се интервију и анкетна истраживања са припадницима руске национане мањине, али и других етничких група.

                                                                                                                                             Пројектни тим

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *