Састанак са Одбором за људска и мањинска права

У четвртак , 17. 06. 2021 године са почетком у 12.00 часова  у Београду, у Дому Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13., на позив Савеза за српскр-руски друштвени дијалог «КОС» и на предлог председника ИО  НСРНМ-а Ирине Миљковић, ja, Лариса Милић (секретар НСРНМ), присуствовала састанку  са Одбором за људска и мањинска права.

Сврха посете су преговори  о улози и могућностима НСРНМ у образовању на руском језику.

На састанку сам, између осталог, Лариса Милић рекла да је jедна од карактеристика насељавања Руса на територији Србије је наше  деконцентрисано насеље. Стога у Србији нема места где је руски језик у службеној употреби. Стога је наредним генерацијама Руса веома тешко да сачувају свој национални идентитет, без обзира на то шта су желели. На тој основи посматрамо проблем асимилације. Морамо да превазиђемо ове потешкоће.

Пре шест месеци национални савет  РНМ основао националну библиотеку „Руска библиотека“. У Панчеву. По нашем мишљењу, ова наша институција је дизајнирана да решава бројне проблеме у образовању на руском језику у тесној сарадњи са српским школама. Према плану, руска библиотека би требало да уђе у сваку руску породицу, у сваку руску кућу  путем нових технологија у раду са читаоцима и представницима руске националне мањине, као културна институција која може  и  мора бити директно повезана са образовним процесом.

Нове дигиталне технологије то допуштају, нове методе функционисања такође. Управо у развоју образовања руског становништва у Србији Руска библиотека треба да игра важну улогу.

Наша стратегија је међусобна сарадња. А задатак је присуство руског језика у школама најмање на једном од три нивоа заступљености: 1) као први страни језик, 2) као други страни језик, 3) као факултативни. Морамо да консолидујемо, стабилизујемо, сачувамо ниво приступачности руског језика за руску националну мањину. Занима нас ефикасан пријатељски дијалог.

Ово је наша главна стратегија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *