Радни састанак са представницима Агенције за безбедност саобраћаја, представницима Универзитета у Београду, Машинског факултета и председником удружења „Руска дијаспора у Србији“

Дана 5. октобра у 13.30 часова у Палати Србија , у Булевару Михаила Пупина 2, Београд, одржан је радни састанак са представницима Агенције за безбедност саобраћаја, представницима Универзитета у Београду, Машинског факултета и председником удр. „Руска дијаспора у Србији“, Леонид Стеценко. Са стране НСРНМ-а, према протоколу о сарадњи (област информисања), присуствовала је секретарка Лариса Милић.

Тема састанка: „Проблеми у поступку хомологације за возило са руским ОТТС-ом и могућности њиховог решавања. Технички и законски захтеви.“

Током састанка добијене су свеобухватне информације и објашњења о питању хомологације возила са руским ОТТС-ом и разјашњени су захтеви законодавног оквира по овом питању .

У Европи се развој међународног друмског саобраћаја и његова безбедност одвија у складу са утврђеним јединственим правилима развијеним у КОНВЕНЦИЈИ О ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ (Женева, 19. септембар 1949). Вреди напоменути да су анекси споразума из 1958. и 1998. – прописи Уједињених нација (УН) и глобалне техничке спецификације УН (УН ГТР). Наведеним регулаторним документима утврђују се цивилизовани безбедносни захтеви за објекат истраживања, односно моторна возила (АТС) у погледу конструкцијске (активне, пасивне, после хаварије, еколошке) и експлоатационе безбедности.

Дакле, ако се током процеса провере усаглашености са стандардима Европске уније (процес се назива хомологација (homologación) испостави да руски ОТТС, поред неопходних европских бројева сертификата, садржи и сертификате према националним руским стандардима и правилима , уместо европских, тада возило нема могућност да се легализује у Србији. Додатна сертификација, у недостатку потребног сертификата по европским стандардима, не спроводи се у Србији.

Не постоје изузеци у законодавству за решавање овог проблема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *