Најава догађаја: ИЗЛОЖБА „ЛУТКЕ У ЕТНИЧКОЈ И НАРОДНОЈ НОШЊИ“ 14. – 24. ОКТОБАР 2023.

У Националној библиотеци „Руска библиотека“ у Панчеву, 14. октобра 2023. године, отвара се јединствена изложба „Лутке у етничкој и народној ношњи“.

Ова изложба је невероватно културно искуство, која приказује уметност луткарства руске народне уметнице Вере Живановић. Посетиоцима ће бити представљене не само лутке које је израдила ауторка, већ и радови других талентованих аутора-ауторки које  је годинама она сакупљала за своју колекцију.

На изложби ће бити представљена колекција лутака у етничким и националним ношњама, од којих ће свака посетиоцима открити богатство и разноликост традиције различитих народа. Посетиоци ће моћи да цене јединствене детаље костима и педантан рад који се улаже у сваку лутку.

Лутке у етничким и народним ношњама важан су део културе и традиције различитих народа, а ова изложба пружа јединствену прилику да сазнате више о њима. 

Вера Живановић је лауреат награде Владе Руске Федерације „Душа Русије“ за допринос развоју народне уметности 2018. Њени радови у области креирања лутака у етно и народној ношњи су уметничка дела која изненађују и инспиришу гледаоце. Свака лутка коју је креирала Вера Живановић има јединствен карактер и преноси богатство етничке културе.

Изложбени радови су ручне израде (занатски) и нису само светли и лепи, они дају топлину руку и душу аутора, животну енергију, невероватну љупкост и светао поглед на свет, духовну искреност и чистоту.

Позивамо све да посете изложбу „Лутке у етничкој и народној ношњи“ у Националној библиотеци „Руска библиотека“ у Панчеву. Изложба ће посетиоцима бити доступна од 14. октобра и трајаће до 24. октобра 2023. године.

Поред тога, у оквиру изложби „Лутке у етничкој и народној ношњи“ , Вера  Живановић ће  одржати мајсторску класу израде лутке у руској народној ношњи. Мајсторска класа ће свима отворити прилику да се упознају са техником прављења лутака у руској народној ношњи и стекну ново занимљиво искуство. Ова јединствена мајсторска класа пружиће посетиоцима прилику да се уроне у свет етничке културе и науче да стварају сопствена уметничка дела под вођством једне од најталентованијих уметница у овој области.

Надамо се да ће те бити са нама на овом занимљивом догађају и радујемо се вашој посети изложби „Лутке у етничкој и народној ношњи“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *