Попис Становништва 2022.

О попису

Попис становништва, домаћинстава и станова је, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година.

Пописом се обезбеђују потпуни и квалитетни статистички подаци о становништву, његовој старосној и полној структури, образовној и брачној структури, о економској активности, о структури домаћинстава и породица и о стамбеном фонду.

Прикупљени подаци од изузетног су значаја за оцену тренутног стања, као и за будуће планирање и доношење различитих стратегија, како на националном тако и локалном нивоу.

Финансијска средства за спровођење Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године заједнички су обезбедиле Република Србија и Европска унија.

Препоручујемо да прочитате више информација овде https://popis2022.stat.gov.rs/

Национални савет РНМ у Србији обавештава све чланове руске заједнице да ће се попис становништва одржати у Србији од 1. до 31. октобра 2022. Резултати пописа су важни за целу земљу Србију, али су посебно важни за мањинске заједнице које у њој живе. Из тог разлога, Национални савет РНМ нуди свим грађанима руског порекла који живе у Србији слободу да на попису становништва наведу своју националност. То право им гарантује Устав Републике Србије.

Статус наше заједнице у Србији такође зависи од броја грађана који ће се прогласити Русима. Изјава је добровољна и потпуно анонимна. Бројеви су само статистички подаци и нису повезани са личношћу особе.

Попис води „Републички завод за статистику“ уз подршку Еуростата и по европским стандардима. Национални савет РНМ у Србији, као представничко тело руске заједнице, позива све грађане Србије руског порекла да учествују у попису становништва 2022. године.

Упитник на руском.

Переписный-лист.

Записник са прве седнице Одбора за попис становништва у 2022. години, односно пописа руске националне мањине у Републици Србији, одржаној 28.05.2022.

Записник-28.05.22.-ОП.

Јавни позив

за пријављивање кандидата за инструкторе

Javni-PozivInstruktori_srpskiSaZadacima

ИЗЈАВА. Амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

Popis2022, OEBS, Misija OEBS-a u Srbiji.

Позивамо све грађане Србије да узму учешће у предстојећем попису становништва.

Попис је веома важан алат за државу, за јавну политику и службе. Информације о структури становништва грађана помажу владама да примају и прецизно обрађују захтеве становништва за обезбеђивање школа, болница, ватрогасне службе и друге опште инфраструктуре, што такође олакшава прилагођавање потребама одређене заједнице и општине, узимајући у обзир информације о заступљености полова, старости и величини домаћинстава, као и о етничкој припадности.Изјашњавање о етничкој припадности је добровољно, што је такође у складу са стандардима ОЕБС-а о кључном принципу људских права. Припадност националној мањини је ствар личног избора. Подаци о етничкој припадности остају потпуно анонимни и подлежу вашој слободној вољи и идентификацији. Велико хвала и срећно са пописом.


Захваљујемо се Националном савету словеначке националне мањине на прилици да искористимо видео „ИЗЈАВА АМБАСАДОРА ЈАН БРАТУ, шефа Мисије ОЕБС-а у Србији“.